Velbekomme, Bon Profit, Buen Provecho…

Formålet med Cocina en Casa er at formidle spansk gastronomi til alle der har interesse i hjemmelavet spansk mad og ønsker at det skal smage ligeså godt i Danmark som de retter der bliver serveret i spanske restauranter eller ved besøg hos venner i Spanien.

Nogle opskrifter er retter som de fleste kender fx Paella, Spansk Tortilla, Croquetas, Patatas Bravas, Gazpacho, osv og jeg vil vise hvordan de bør forberedes på en måde der respektere visse grundregler som jeg desværre har bemærket, ikke altid er tilfældet i danske madblogs. Udover de typiske retter vil jeg selvfølgelig også præsentere nogle af de traditionelle regionale “comidas” som der er rigtig mange af. En hovedregel for spansk mad er “Menos es más; Less is more; Mindre er mere“, altså en kombination af få basale ingredienser uden behov for at mixe alt muligt sammen for at maden smager godt.

Spaniere spiser en god portion af fisk, frugt, grøntsager, bønner, nødder, ris, pasta og olivenolie som generelt er rige i enkeltumættet fedt, fibre og omega-3 fedtsyrer. Kort sagt, i Spanien bruges mere planteolier og næsten ingen smør eller fløde!

Det er altså sundt for dit helbred at spise spansk mad på den rigtige måde, for dit hjerte, for din krop og sågar for din hjerne. Specielt hvis du har problemer med overvægt, og det har 51% af den danske befolkning (16 år eller derover) i følge Sundhedsstyrelsen, så er det vigtigt at du overvejer at veksle til Middelhavsdiæt. Folk fra Middelhavet har gennemsnitlig en længere livstid end andre regioner og det er videnskabeligt bevist at Middelhavskost kan sænke risiko for hjerteproblemer, reducere kolesterolniveau og undgå sygdomme som type 2-diabetes.

Så alt i alt så passer spansk mad og middelhavskosten godt ind i de nye officielle kostråd fra fødevarestyrelsen:

  • Spis planterigt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grøntsager og frugter
  • Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand.

En spansk anekdote fortæller at du kan få den bedste friske fisk i Madrid, som jo ikke ligefrem er tæt på vandet, men det forklarer måske hvorfor Spanien er på plads 2 i verden som det land der konsumerer mest fisk per indbygger (42,4 kilo), nummer et er Japan hvor de er helt op på 53,6 kilo – mens vi danskere spiser kun 22,1 kilo fisk om året i gennemsnit.

Der er mange forskellige regioner i Spanien og officielt er de delt op i 17 Comunidades Autonómicas og 50 Provincias. Hver region har sine egne madtraditioner og de forbereder selvfølgelig deres mad alt efter hvilken type fødevarer de lokalt har til rådighed. Landet kan også deles op i de følgende fem geografiske områder og som er forskellige fra hinanden på diverse kultur-, sprog- og klimamæssige punkter:

  1. Syd: Andalucía, Murcia, Ceuta og Mellia.
  2. Centro: Madrid, Castilla La Mancha, Castilla y León og Extremadura.
  3. Nord: Navarra, La Rioja, Aragón, País Vasco, Cantabria, Asturias og Galicia.
  4. Middelshavsregionerne: Cataluña, Valencia og Islas Baleares.
  5. Atlantiske øer: Islas Canarias.

Cocina en Casa præsenterer madretter og opskrifter fra alle områder i Spanien da der er stor varietet fra en region til en anden.

Et vigtig punkt for at nyde spansk mad på en sund måde er hvornår på dagen man spiser visse typer madretter. For eksempel, det er ikke typisk for spaniere at spise paella til aftensmad da det er en frokostret og det er der flere gode grunde til at det er sådan. Jeg siger selvfølgelig ikke at man ikke kan spise paella om aftenen men det anbefaler jeg ikke.

Nu hvor jeg nævner frokost så er der rigtig mange gode spanske retter som jeg kan anbefale at forberede derhjemme og som kan tages med på arbejdet i en tupper for at udvide frokostmenuen.

Bio

Mit navn er Kim Hartmann og jeg er vokset op på en gård ude på landet i Nordsjælland hvor jeg arbejdede i stalden med svin, kvæg, heste og høstning. Siden jeg var en knægt har jeg godt kunne lide at lave mad og min første erfaring udenfor gården i Tikøb var et praktikophold i køkkenet på Marienlyst Hotel. Senere arbejdede jeg for Danisco (Dupont Nutrition & Biosciences) i fødevareindustrien med produktion og ekstraktionsprocesser af planteolie, vin, sukker og saft. Men i stedet for at blive i Danmark valgte jeg i 1988 at tage ud i verden, helt præcist til Spanien.

Jeg rejste først til Madrid og der boede jeg i syv år indtil jeg flyttede til Barcelona. Det er nu over 30 år jeg bor i Spanien og har haft mulighed for at lære sproget, kulturen, landets historie og geografi. Derudover har jeg rejst landet tyndt i forbindelse med mit arbejde, ferierejser samt sport og jeg må ærligt indrømme at spansk gastronomi er en af verdens bedste, i hvertfald i mine øjne.

Jeg har en søn Luis som er opvokset i Spanien og hans mor er biolog og uddannet M. Sc. Human Nutrition ernæringsekpert. Min hustru og mine svigerforældre er fra Catalunya og vi køber friske varer fra de lokale mercados og laver mad sammen hver dag. Men engang imellem så forbereder og spiser jeg også dansk mad som Fiskefrikadeller med remoulade; Flæskesteg med rødkål, kartofler og brun sovs; Hjemmebagt brød med smør og blødkogt æg; Smørrebrød med leverpostej, ristet løg og syltede agurker; Rugbrød med marineret sild; Røget laks eller hjemmepillet rejer med mayonnaise, ligesom mange andre udlandsdanskere 🙂 🇩🇰 🇪🇸