“Paella” med nudler
Fideuá er en traditionel ret som fra Gandía, en by i den sydlige del af provinsen Valencia. Den er meget populært i Catalunya, Valencia og Levante i restauranter og er en typisk ret som man spiser i familie.
Men hvad er Fideuà egentlig for en ret? Den ligner lidt en paella men i stedet for ris så bruger man nudler som hedder “fideos” og de er meget populære i Spanien. Faktisk så bliver Fideos brugt i Catalunya til julefrokosten i en anden ret som hedder “Sopa de galets“.
Der findes flere types Fideos nudler alt efter hvilken ret man vil forberede. Nudlerne er kategoriseret med et nummer fra 0-5 afhængig af diameter og til denne opskrift har jeg brugt nº2.
Hvis du vil have en stærkere smag af fisk kan du vælge at bruge fiskebouillon i stedet for vand men det er ikke nødvendigt hvis du har gode rejer og blæksprutte-sepia.
Hvis du går på restaurant i Spanien vil du bemærke at spaniere foretrækker at spise Paella og Fideuà til frokost grundet fordøjelsen klares bedre end sent om aftenen.
Fideuà er faktisk en rimelig let ret at forberede og jeg vil anbefale dig at prøve denne opskrift før du springer ud og prøver med en Paella. Alt i alt tager det cirka 1 times tid at forberede mens en Paella har brug for mere kogetid.
Her på disse billeder kan du hurtigt se fremgangsmåden:
Fideua med sepia-blæksprutte og rejer
Køkkenudstyr
- Paellera
Ingredienser
- 400 g Fideos nº 2 (spanske nudler)
- 1 Sepia-blæksprutte
- 250 g Gambas (rejer)
- 4 Friske modne tomater Evt fra dåse
- 3-4 fed Hvidløg
- 1 Løg
- 1 l Vand Evt fiskebouillon
- Olivenolie 0'4 eller jomfru
- Salt
Sådan gør du
- Hak løg, hvidløg og riv tomaterne
- Sepia-blæksprutte
- Forbered rejer og sepia
- Steg rejerne i panden (paellera) i olien. Klip benene, følehorn og antenner af med en saks før du lægger dem i panden for at undgå de falder af og senere at de blander sig med fideo-pastaen.
- Skær blæksprutten med saks
- Hæld olivenolie i Paellera, eller stor pandesteg
- Blæk
- Læg sepiaen i panden efter at tage rejerne væk
- Læg rejer og sepia til side
- Tilfør lidt ekstra olie og læg det hakket løg i panden (sofrito – forklaring)
- Tilfør revet tomat når løget er klar
- Lad retten simrer et stykke tid
- Tilfør blækken fra sepia – skær den i stykker så blækken kommer ud
- Tilfør sepiastykkerne
- Lad retten simrer et stykke tid
- Tilfør vand
- Lad retten simrer
- Varm fideos i en stegepanden uden olie under svag varme
- Tilfør fideos (nudlerne)
- Når vandet begynder at koge tilsæt rejerne
- Mens retten simrer bevæg den rundt lidt med hånden så bunden ikke brænder fast.
- Når nudlerne har optaget saften til sig så er retten parat
- Forbered portionerne
- Værsgo'