Gazpacho – spansk kold grøntsagssuppe
Den originale Gazpacho stammer helt tilbage fra det VIII århundrede i Andalusien, dengang Maurerne kontrollerede store dele af Spanien og kaldte landet Al-Ándalus. På det tidspunkt bestod den kolde suppe kun af vand, olivenolie, vinaigre, brød, mandler og hvidløg.
Senere i det XVI århundrede bragte Christoffer Columbus og Hernán Cortés tomaten og peberfrugten fra deres opdagelsesrejser i Mexico og Peru til Europa. Faktisk ville Columbus finde Indien men i stedet sejlede han til Amerika, hvor han opdagede andre nye fødevarer som fx Chokolade. Det var nemlig i Indien at Europæerne opdagede grøntsager som Agurk og Løg.
Andaluserne videreudviklede opskriften ved at tilføje tomat, peberfrugt, agurk og løg til det vi i dag kender som Gazpacho og indtil det XIX århundrede var Gazpacho anset som en fattigmandsret, som typisk blev spist af ‘jornaleros’, landmænd og fabriksarbejdere i det sydlige Spanien.
Gazpacho
Køkkenudstyr
- Blender
Ingredienser
Gazpacho
- 1 kg modne tomater
- 1 grøn peberfrugt
- 1 agurk
- 1 fed hvidløg
- 30 ml sherryvinaigre
- 150 g hvidt brød fx fra baquette/flûte
- 1 dl jomfruolivenolie
- 2 dl vand
Tilbehør
- 1 hakket tomat
- 1 hakket grøn peberfrugt
- 1 hakket agurk
- 1 hakket løg
- Croutons
- Olivenolie
Sådan gør du
- Rens grøntsagerne grundigt.
- Skær tomaterne, agurken, peberfrugt og brød i mindre stykker.
- Tilføj grøntsagerne, brød, hvidløg, olivenolie og sherryvinaigren i blenderen.
- Mix det hele i blenderen et par minutter og tilføj vand. Mix med blender igen.
- Hæl blandingen i en skål og sæt den i køleskabet et par timer.
- Forbered garnituren ved at skære grøntsagerne i små terninger.
- Friter brødterningerne i olivenolie med et fed hvidløg.
- Læg garnituren i små skåle hver for sig med en teske til servering.
Video
Noter
Nutrition
Gode sunde grunde til at spise Gazpacho
Gazpacho er lavet af forfriskende og sunde ingredienser, med et meget lavt kalorieindtag og et højt indhold af naturlige antioxidanter og fibre, der forbedrer tarmtransit og fjerner toksiner. Derfor er den så næringsrig og har et lavt kalorieindtag: 100 ml gazpacho indeholder ca. 50 kcal.
Gazpacho er en fremragende kilde til hydrering, takket være dens høje indhold af vand og mineralsalte, såsom jern, calcium, magnesium, zink, kalium og natrium blandt andre… Denne balance gør det muligt for vores krop at bekæmpe varmen på en afbalanceret måde, fjerne giftige stoffer og give mere energi til kroppen, nogle anser gazpacho for at være en isotonisk drik af første rang.
Gazpachoens antioxidante egenskaber, især takket være lycopen i tomater og C-vitamin, reducerer virkningen af frie radikaler og beskytter huden mod urenheder og rynker. Fx er indholdet af C-vitamin i peberfrugter spektakulært og overgår selv indholdet af de fleste citrusfrugter.
Mange undersøgelser viser, at ingredienserne i gazpacho, og især jomfruolivenolie, har en vasodilaterende effekt, som hjælper med at kontrollere blodtrykket. Disse vigtige fødevarer i middelhavskosten har et højt indhold af antioxidanter og umættede fedtsyrer, der hjælper med at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
Takket være det store indhold af lycopen, en forbindelse med høj antioxidantkapacitet, C-vitamin og caroten, aktiveres melaninen i huden, hvilket hjælper huden med at beskytte sig mod solen.