Hjemmelavet tomatsauce (batch cooking)
Jeg elsker hjemmelavet tomatsauce!. Og hvis du også godt kan lide hjemmelavet tomatsauce hele året rundt, så kan du lave en stor portion når du høster dine egne friske modne tomater fra haven eller drivhuset og konservere den i sylteglas.
Tomatsauce er en af de mest populære sovse og det tager normalt en times tid at forberede, så derfor er det en god idé at lave en større mængde en gang imellem. Grundet sin lave pH værdi samt indhold af antioxidant kan man godt opbevare tomatsauce i spisekammeret, sålænge du først sterilisere sylteglassene i et vandbad.
Typisk bruger jeg 5-6 kilo modne tomater til at lave 3 liter tomatsauce, altså halvdelen når vandet fra tomaten er reduceret og dampet væk. Saucen konservere jeg i sylteglas, som lagres i spisekammeret. Jeg vælger gerne San Marzano typen, som er kødfuld og har en aflang form.
Så hvis du bruger et par timer på at forberede 6 rationer af 500l tomatsauce, som individuelt vil tage cirka 6 timer, sparer du faktisk 4 timer ved at lave en batch-cooking.
Du kan forberede saucen med en “sofrito” af løg, hvidløg, peberfrugt og gulerød men det er ikke absolut nødvendig. Det vigtigste er bare tomat, hvidløg og olivenolie, som bør simre en times tid.
Der er kun 30 kalorier per 100g i hjemmelavet tomatsauce, hvorimod færdiglavede tomatsaucer ofte har dobbelt eller sågar 3 til 4 gange flere kalorier.
Hjemmelavet tomatsauce (batch cooking)
Køkkenudstyr
- Stor gryde 10l
- Presse-purée
- Sylteglas
Ingredienser
- 5-6 kg Modne tomater
- Olivenolie
- Hvidløg
- Salt, peber og pimentón (paprika)
- Krydderurter fx oregano og basilikum
- Sukker
Sådan gør du
- Skyl/vask tomaterne først og derefter skær dem i mindre stykker.
- Hak 4-5 fed hvidløg.
- Sæt en stor gryde på varmen og hæld olivenolie og hvidløg i.
- Tilføj tomaterne og vent et par minutter med salt, peber og pimentón.
- Lad retten simre 30 minutter med låg på.
- Rør rundt en gang imellem for at bunden ikke brænder på og for at blande ingredienserne.
- Prøvesmag om der mangler salt og eventuelt lidt sukker.
- Lad saucen simre 30 minutter uden låg på.
- Sluk for varmen når saucen har den rigtige konsistens og lad gryden køle af.
- Filtrér tomatsaucen med en presse-purée.
- Hæld tomatsaucen over i sylteglas.
- Læg sylteglasserne i en gryde med varmt vand og kog 30 minutter.
- Sluk for varmen og lad det hele køle ned.
- Sæt sylteglassene i spisekammeret.