Catalanerne fejrer Sankt Jørgens dag med roser og bøger

Hvert år, den 23 april, fejres “La Diada de Sant Jordi”, som er skytshelgen i Catalonien. Sankt Jørgen er blandt andet kendt for at dræbe en drage i Kappadokien for et par tusind år siden, og det bliver fejret i gaderne, både i store og små byer.

Det er en dejlig fest, som hylder romance og samtidig er det catalanernes El Día de Enamorados (De elskendes dag). De kalder den også El día de la Rosa (Rosens Dag), da mænd traditionelt giver roser til kvinder og til gengæld så får mændene en bog. Dog skal siges at mændene ofte giver roser til deres kone, døtre, mødre og veninder, så det kan godt koste en del penge. Mange firmaer deltager også ved at give roser og bøger til deres medarbejdere.

Gaderne er fyldt med mennesker, blomster- og boghandlere og hvis du er heldig kan du måske få en autograf af din yndlingsforfatter. Det er selvfølgelig den dag hvor der bliver solgt flest roser og bøger i Catalonien – over 1,5 milloner bøger og cirka 7 milloner roser hvert år.

Stemningen er helt speciel og det er dejligt at gå rundt i gaderne og se boderne med roser og bøger, samt de forelskede par af alle aldre og samtidig høre live musik fx “Sardana” den regionale catalanske musik. Her er en video fra Barcelona, som jeg optog for nogle år siden, hvor du kan høre den specielle lyd af de klassiske vindinstrumenterne, som bliver spillet af de lokale ensembler der kaldes Coblas:

sankt joergens dag gaudi paseo gracia

Der er 11 musikere i et Cobla ensemble, og de spiller på 12 instrumenter, hvoraf de fleste er traditionelle og regionale vindinstrumenter, samt en musiker der spiller på kontrabas.

Catalanske livsretter

Der findes mange traditionelle catalanske delikatesser og retter, som passer til at fejre Sankt Jørgens dag, men “Samfaina med paneret saltet torsk” er nok en af favoritterne.

Samfaina, typisk katalansk grøntsagsret
Opskrift med paneret saltet torsk
Gå til opskrift
samfaina groentsagsret

Der er sikkert også mange catalanere som vælger “Escalivada” der en typisk katalansk opskrift.

Escalivada
Her har jeg kun brugt rød peberfrugt og aubergine som er min favoritblanding.
Gå til opskrift
opskrift escalivada

En tredje catalansk livsret “Botifarras amb mongetes” er en der ligner vores medisterpølse, men i stedet for kartofler og brun sovs, vælger catalanerne stegte hvide bønner med hvidløg og alioli.

Medisterpølse med hvide bønner
Botifarra med stegte hvide bønner er en klassisk katalansk variant af vores medisterpølse med kartofler
Gå til opskrift
medister med bønner

Feliç Sant Jordi 🌹🌹

Skriv en kommentar