Hvornår smager en Spansk Tortilla bedst? Hver gang! Du kan spise tortilla på hvilket som helst tidspunkt, fra tidlig morgen til sen aften. Det er ikke særlig svært at forberede en spansk tortilla og du har kun behov for fem ingredienser:
- Æg
- Kartofler
- Løg
- Salt
- Olivenolie eller solsikkeolie
Smagen er selvfølgelig lidt bedre med olivenolie men det er jo dyrt, så du kan bruge solsikkeolie i første omgang til at fritere løg og kartoflerne, og olivenolie når du forbereder æggeblandingen. Men hvis du ikke har olivenolie så brug solsikkeolie både til fritering og senere stegning.
Det hele kommer ud på at finde den optimale konsistens og det kan være svært hvis der er forskellige meninger i huset. Min kone fx foretrækker meget løg men samtidig skal den ikke være for blød i det.
Hvis du vil være rigtig god til at forberede spanske tortilla så anbefaler jeg at du prøver dig frem indtil du finder den perfekte kombination af ingredienser, temperatur og stegetid. Spørger du 10 spaniere hvordan de laver deres spanske tortilla, vil du få 10 forskellige svar.
Den måde jeg forbereder min spanske tortilla har jeg lært af min svigermor som er 92 og vi laver ofte mad sammen. Hendes opskrift blander kartofler og løg i olien fra starten men jeg lægger først de hakkede løg i olien på panden og venter mindst fem minutter før jeg tilføjer kartoflerne. Andre vælger at fritere løg og kartofler separat.
Spansk tortilla
Køkkenudstyr
- Stor stegepande
- Lille stegepande
Ingredienser
- 3 Æg
- 2 Kartofler
- 2 Løg
- 3 dl Solsikkeolie
- 2 spsk Olivenolie
- Salt
Sådan gør du
Fase I – fritering af kartofler og løg
- Hæld solsikkeolien i den store stegepande og sæt den på varmen
- Skær løgene i julienneform, ikke hakket løg
- Tilføj løgene i olien
- Skræl kartoflerne, skær dem i halve stykker og derefter i skiver. Salt kartoflerne
- Tilføj kartoflerne i stegepanden efter løgene har været der i mindst fem minutter
- Lad løg og kartofler fritere i ca 10 minutter. Tjek og vend engang imellem
- Brug en træske til at gøre kartoflerne i små stykker
- Separer kartofler og løg fra olien i en siv. Lade det køle i 5 minutter
Fase II – Spansk tortilla
- Hæld lidt olivenolie i den lille stegepande
- Hæld de friterede kartofler og løg i en stor skål
- Tilføj æg, salt og rør blødt i massen så ingredienserne blandes
- Tilføj æggemassen i den opvarmede stegepande
- Vend tortillaen efter ca 2 minutter vha en tallerken
- Skru ned for varmen og lade den stege et par minutter på den anden side
- Sæt tortillaen på en kold tallerken så den kan køle af. Den skal helst ikke i køleskabet
- Servér efter 5-10 minutter eller lade den køle helt ned