Escalivada
Escalivada er en vidunderlig typisk katalansk ret med aubergine og rød peberfrugt og er en god anledning til næsten alt lige fra daglig madlavning, tapas, særlige lejligheder. I tilfælde af at der er noget tilovers så læg det i madpakken til dagen efter.
Spis escalivada som forret med pan tumaca (pa amb tomàquet) eller som ledsagelse til kød, embutidos ibéricos, ansjoser eller røget sardiner i olivenolie.
Navnet kommer fra ”escalivar” som betyder ”at stege med gløder” og er en af de ældste teknikker i det traditionelle catalanske køkken. Denne kulinariske teknik involverer at riste hele grøntsager direkte over varmen eller i de varme gløder fra ilden, skrælle dem, fjerne frøene og skære dem i strimler med lidt olivenolie og hvidløg.
Du kan bruge denne teknik med mange typer grøntsager fx peberfrugt, aubergine, løg, tomat, hvidløg, græskar og kartofler alt efter smag. Du kan sagtens tilberede grøntsagerne i ovnen eller på en stegepande og det er utrolig let at forberede.
Escalivada
Ingredienser
- 2 store røde peberfrugter
- 2 aubergine
- hvidløg
- Olivenolie
- Salt
Sådan gør du
Forbederelse
- Varm ovnen 180º
- Vask grøntsagerne og læg dem i et ovnfad med sølvpapir
- Prik auberginenmed en skarp kniv, så den ikke brister med ovnens varme
- Hæld olivenolie og salt på
- Pak individuelt ind i sølvpapir
Ovn
- Sæt fadet i ovnen1 time
- Vend grøntsagernehver 10 minut
Tilberedning
- Tag fadet ud afovnen og læg grøntsagerne på et bræt og hvile 5 minutter
- Skæl grøntsagerne og fjern eventuelle frø fra peberfrugten
- Skær ud i strimlerog læg dem i et lerfad
- Tilføj salt, hakket hvidløg og olivenolie
- Dæk fadet med papir eller film (efter at køle af)
- Lad retten hvile i en times tid. Hvis du sætter fadet ikøleskabet så tag det ud i god tid