Samfaina, katalansk grøntsagsret
Nu skal du prøve en fantastisk klassisk katalansk og valenciansk grøntsagsret, som passer til næsten alt fra kød, til fisk, bælgfrugter, snegle, ris, pasta, brød og til æg. Eller du kan også bare spise og nyde smagen af Samfaina uden noget tilbehør. Det er middelhavskost på absolut højeste plan.
Du skal bare ikke have travlt når du forbereder Samfaina, da det er gammeldags slow-food, som skal laves på relativ lav varme og du skal give tid til at smagen af de enkelte ingredienser langsomt siver sig ind i hele blandingen.
Én af mine livsretter, og nok også flere milloner katalanere, er Samfaina med paneret saltet torsk. Det er en utrolig lækker ret som er meget populær på restaurant eller til et hyggeligt weekendmåltid hjemme med familien og venner.
Ofte drikker man jo gerne hvidvin til fisk, men i dette tilfælde vil jeg anbefale at prøve med rødvin, da saltet torsk har en lidt stærkere smag end færsk fisk, og derfor passer denne ret fint til et glas rødvin.
Samfaina, typisk katalansk grøntsagsret
Ingredienser
- 1 rød peberfrugt
- 1 grøn peberfrugt
- 1 aubergine
- 1 squash
- 1 løg
- 5 tomater
- 2-3 fed hvidløg
- Salt, sort peber, krydderi (timian, rosmarin, basilikum og/eller persille)
- Olivenolie
Sådan gør du
- Skær de friske grøntsager ud i mindre stykker og læg dem i en skål hver for sig
- Tilføj grøntsagerne lidt salt, peber og eventuelt krydderier
- Varm en stor pande med lidt olivenolie
- Sauter hvidløg og finthakket løg
- Tilsæt grøn og rød peberfrugt
- Tilsæt aubergine efter nogle minutter
- Tilsæt squash og tomat til sidst og smag om der mangler salt eller peber
- Lad det hele simre i 20-30 minutter